ГПУ: у «справах Майдану» ув’язнена одна людина, громадянин Азербайджану

За злочини, вчинені під час Революції Гідності, реальні вироки отримали поки що лише двоє людей, втім відбуває покарання одна людина, повідомив в ефірі програми Радіо Свобода «Деталі» прокурор департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури Олексій Донський. 

Ці два вироки пов’язані із подіями з 21 на 22 січня 2014 року, коли до протестувальників була застосована сила з боку так званих «тітушок». Відбуває покарання у в’язниці громадянин Азербайджану, розповів прокурор.

«Громадянин Азербайджану на прізвище Тагіров був залучений групою «Оплот» і Жиліним (лідер «Оплоту» Євген Жилін, вбитий у Росії у вересні 2016 року – ред.) до хуліганських дій, викрадення людини зі станції метро «Петрівка», вивезення її до лісопосадки в районі метро «Бориспільська». Там цю людину катували. Це події з 21 на 22 січня 2014 року. По цій справі багато осіб засуджено, але до реальної міри покарання – лише двоє», – повідомив прокурор.

Другу людину, яка була засуджена до ув’язнення в цій справі, випустили за «законом Савченко», заявив Олексій Донський.

«Другий вирок не вступив в законну силу – ми його оскаржуємо. Обвинувачений отримав реальну міру покарання, але за «законом Савченко» (він відбув в СІЗО один рік і три місяці, а присуджено йому було 2,5 роки ув’язнення), його випустили по відбутому. Ми вважаємо його вирок надм’яким і зараз його оскаржуємо, ця процедура не завершена», – зазначив прокурор ГПУ.

Усього по «справах Майдану» суди винесли 50 вироків, більшість із них з умовними термінами покарання, зауважив Олексій Донський.

21 листопада 2013 року в Україні почався Євромайдан. Він став відповіддю на рішення влади зупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Протести тривали до лютого 2014 року. Силовики кілька разів намагалися розігнати учасників протестів.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану потерпіли 2,5 тисячі людей, 104 із них загинули – більшість загинули в лютому 2014 року. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ, із 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків.

leave a reply: