Прем’єр Нідерландів втримався на посаді після брехні міністра про зустріч із Путіним

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте зберіг свою посаду після того, як міністр закордонних справ у його уряді Галбе Зійлстра пішов у відставку. Відставці міністра і голосуванню про недовіру уряду передувало зізнання Зійлстри, що він збрехав, коли говорив, що на власні вуха у 2006 році чув від президента Росії Володимира Путіна про претензії його країни на Україну, Білорусь та країни Балтії.

Законодавці з опозиції, які були обурені обманом Зійлстри, запропонували 13 лютого проголосувати за недовіру уряду, але це в нижній палаті підтримали лише 43 депутати, проти був 101.

Рютте майже до відставки члена свого кабінету захищав Зійлстру, заявивши, що його попередження про російський експансіонізм звучали переконливо. «Якщо ви подивитеся на те, що Росія зробила за останні 10 – 15 років, то політика, яку вони реалізовували, ви маєте визнати, що вона спрямована на експансію», – сказав Рютте, вказуючи на анексію Криму та підтримку Москвою сепаратистів на Донбасі.

Зійлстра перед відставкою заявив, що його авторитет зазнав таких втрат, які роблять неможливими продовження роботи на посаді. Він визнав, що слова Путіна чув не сам, йому ці висловлювання переказав справжній учасник зустрічі, який просив не афішувати своє ім’я.

leave a reply: